
نوشتهی زیر ترجمه و برداشتیاست از منابع گوناگون سوئدی که ضمن اشارات علمی و تاریخی به پیدایش عید «پاک»، تلاش میکند تا ریشههای مشترک برخی از آداب و رسوم ملل از جمله «نوروز» و عید «پاک» را بازگو کند.
عید پاک، یکی از عیدهای بزرگ مذهبی است که در رابطه با زمان برگزاری و چگونگی فلسفهی وجودی آن، که در اول بهار اتفاق میافتد ، اهمیت فراوانی دارد. میگویند که ، حضور این عید در این بُرش زمانی به معنی پیروزی زندگی و عشق بر مرگ و نفرت و بدی است. در زبان سوئـدی به عید «پاک»، «Påsk، پُسک»، می گویند.
واژهی «Påsk»، یک واژهی عبری است و در حقیقت شکلی از کلمهی لاتین «Pasach» است، که «Paska» تلفظ میشده. در «یونان» و «روسیه» نیز همین واژه را مورد استفاده قرار میدهند. در زبان انگلیسی چندین کلمه را بهکار میبرند که باز هم ریشه در لغت «Pasach» دارد، مانند «Paschal» و «Passover».
در کشورهای دیگر رایجترین واژه،Easter»» و در زبان آلمانی، «Ostern» است که باز هم ریشه در زبان عبری دارد. واژهی اخیر،«Ostern» که در زبان آلمانی استفاده میشود، به نام خدایبانوی «Ostra» برمیگردد.
واژهی«Pasach» که ریشهی همهی این واژه هاست، در زبان فارسی نیز به صورت «پاساژ» و به معنی محل عبورکردن و گذشتن می آید. در رابطه با عید «پاک» داستانی وجود دارد که به این شکل نقل میشود:
در زمانهای بسیار دور و قبل از تولد عیسی مسیح، قوم یهود، به دلیل خشکسالی و کمبود غذا، به کشور مصر که کشوری ثروتمند بوده مهاجرت میکند. آنان که برای گذران زندگی و رهایی از درد و رنج فقر بدان جا رفته بودند، مورد استقبال چندانی قرار نمی گیرند. از این رو، سختترین و بدترین کارها با دستمزدی بسیار ناچیز به آنها واگذار میشود. کارفرمایان با آنها مانند برده رفتار میکردند و با شلاق و شکنجه از آنها کار میکشیدند. گفته میشود که بیشتر بناهای سنگین و تاریخی مصر، مانند «اهرام ثلاثه» و غیره به همین صورت ساخته شدهاست.
نقل است که «موسی»، پیغمبر و رهبر یهودیان، نزد «فرعون» مصر میرود و از او میخواهد که قوم یهود را آزاد سازد. «فرعون» بدین امر راضی نمیشود و به همین جهت، مورد خشم خداوند قرار میگیرد و بلاهای بسیار بر او و بر کشور مصر نازل میشود تا آنجا که «فرعون» مجبور میگردد یهودیان را آزاد سازد. از آن زمان به بعد چنان شبی را، «شب آزادی» نام نهادهاند. چنان که پیداست، عید «پاک» همیشه در آغاز بهار اتفاق میافتد. درست زمانی که طبیعت رو به گرما و نور میرود، زمین نفس میکشد و زندگی دوبارهی طبیعت آغاز میگردد.
با توجه به روایتی که نقل شد اهمیت عید «پاک» برای یهودیان تنها پیروزی گرما و روشنایی بر سرما و ظلمت نیست بلکه یادآور آزادی این قوم است از زنجیرهای اسارت و بردگی. نکته قابل تأمل آن است که در شب آزادی یهودیان، آنان برای گریز از نابودی و مرگ، بر آن شدند که هر خانواده، یک گوسفند یا برّه تهیه کند و در تاریک و روشنای غروب، با قربانی آن حیوان و علامتگذاری بر درِب خانهی خود با خون او، از دست فرشتهی مرگ رهایی یابد. باور یهودیان بر آن بود که اگر «عزرائیل» از جلو خانهی آنان بگذرد و آثار خون را بر آن جا ببیند، آسیبی به آنان وارد نمی سازد. گفته میشود که یهودیان در واقع، در شب عید «پاک» مصر را ترک کردند و از طریق دریای سرخ به صحرای «سینا» و سپس به کشور «غنا» رفتند.
نکتهی برجسته در این داستان که به واژهی «پاساژ» گره میخورد آنست که هم عبور فرشتهی مرگ را از جلوی خانههای یهودیان برساند و هم این که از کنار آنها بگذرد و از اندیشهی آسیب رساندن به این قوم صرفنظر کند
با این که مراسم عید «پاک» به یهودیان اختصاص داشته اما بعدها با بر صلیب کشیده شدن حضرت مسیح، نوعی درهمآمیزی میان آنها راه یافته است. در عمل، همین نکته موجب شده که مسیحیان و از جمله سوئدیها و کشورهای دیگر اروپایی، مراسم عید پاک را به شکل امروز برگزار کنند.
زمان عید «پاک» معمولا در فاصلهی 22 مارس تا 25 آوریل است. باید گفت که در سال 325 میلادی، مراسم عید «پاک» مسیحی از مراسم یهودی جدا شد و زمان مشخصی را به خود اختصاص داد. این زمان، دقیقاً پس از اول فروردین، 20 یا 21 ماه مارس است که با اعتدال ربیعی که برابری روز با شب است، انطباق پیدا میکند. پس از این روز است که منتظران عید «پاک» در اولین یکشنبهی پس از دیدن ماه کامل و یا «بدر»، مراسم عید «پاک» را به جا می آورند. به همین دلیل است که تاریخ برگزاری این عید متغیر است.
در رابطه با مراسم «کریسمس» که همیشه ثابت است، عید «پاک» میتواند با نخستین یکشنبهی 22 ماه مارس برابر باشد که در سال 1818 اتفاق افتاده است.
همچنین ممکن است که در 25 آوریل اتفاق بیفتد که چنین زمانی در سال 2285 میلادی خواهد بود. از نظر زمانی قابل توجه است که در سال 1943 میلادی نیز عید «پاک» در 25 ماه آوریل برگزار شده و نوبت بعد در سال 2038 میلادی خواهد بود.
در سوئد و کشورهای اروپای شمالی، پیش از گرایش به دین مسیح، مردم، خدایان خاص خود را پرستش میکردهاند و جشنهایی هم که در این کشورها از جمله سوئد برگزار میشده، در رابطه با تغییر فصلها و دگرگونی طبیعت و یا کشت و برداشت محصول بوده است.
موضوع تأمل انگیز آنست که در این کشورها نیز جشنی بزرگ و باشکوه در آغاز بهار و درست زمانی که طول روز و شب برابر میشده و طبیعت رو به نور و گرما میرفته، برگزار میشده است. مردم برای کشت بهتر و پربارتر محصولات خود، معمولاً حیوانی را قربانی میکردهاند. برگزاری این سنت شباهت بسیاری با مراسم فدیه دادن ایرانیان قدیم به خدای باران و باروری دارد. حتی مراسم سیزده بدر که با رفتن به صحرا و انداختن سبزه در آب توأم است، ریشه در همین باور دارد.
در اروپا این سنت و برخی سنتهای دیگر، همه به جشن عید «پاک» منتقل گردید. اینکه زندگی دوبارهی طبیعت، همزمان با بازگشت مسیح باشد، انتخاب زمانی بسیار مناسبی بوده است.
مردم سوئد پس از رواج دین مسیح در این کشور، طرفدار مذهب کاتولیک شدند و مراسم گوناگون سنتی خود رابر مبنای باورهای مذهب کاتولیک برگزار میکردند. اما در حدود 1500 میلادی، Gustav Vasa«گوستاو واسا»، پادشاه قدرتمند این کشور، مذهب رسمی کشور را از کاتولیک به پروتستان تغییر داد. پس از این تغییر، بسیاری از سنتها و مراسم مذهب کاتولیک خود به خود از میان رفت. در نتیجه برای کشور کوچکی مانند سوئد، گذار از اینهمه دگرگونی و به فراموشی سپردن سنتها و مراسم آباء و اجدادی، آسان نمینمود. البته درست نیز آن بود که فراموش نشود. همچنانکه عادتها و باورهای مردم تا به امروز نیز باقی ماندهاست.
بسیاری از مردم سوئد بر این باور هستند که در درون هر یک از آنها یک «وایکینگ» زندگی میکند که هنوز هم پیروزی نور را برتاریکی طولانی این سرزمین و پیروزی گرما را بر سرمای استخوان سوز آن، جشن میگیرد. هر چند میان این باور های سنتی و آئینهای مذهبی تمایز معینی وجود دارد. مهم آنست که مردم با باورها و اعتقادات گوناگون مذهبی در این مراسم شرکت میکنند. علت آن نیز این است که سنتهای کشور سوئد آمیزهای است از آموزههای دین یهود، مذهب کاتولیک، پرتستان و آنچه که از باورهای اسطورهای آنان در این سرزمین وجود داشته است.
در کشور سوئد، عید پاک، یک هفته به درازا میکشد و هر روز آن نام ویژهای دارد که پرداختن به فلسفهی نامگذاری و آداب و رسوم ویژهی هر روز، مطلب را به درازا میکشاند. اما شاید لازم باشد به برخی از آنها اشارهای داشتهباشیم.
از روز چهارشنبهی هفتهی عید «پاک» تا روزی که حضرت مسیح را به صلیب میکشند، نکاتی هست که باید از سوی معتقدان این دین رعایت شود و گرنه ممکن است انسان، گرفتار بلا یا مصیبتی گردد. از جملهی آنها میتوان به این موردها اشاره کرد: در همه جا باید سکوت حاکم باشد و حتی زنگ هیچ کلیسایی نیز به صدا در نیاید. تمام وسایلی که دارای چرخ هستند و یا گرد و مدوّرند، نباید مورد استفاده قرار گیرند. مانند چرخ نخ ریسی، آسیاب دستی، راندن گاری و وسایل چرخدار. آهنگری و هیزمشکنی و نظایر آن نیز ممنوع است.
چنین باوری ریشه در این مسئله داشت که در این روزها جادوگران به طرف محلی به نام«Blåkulla »، (تپهی آبی رنگ)، در پروازند تا جشن بزرگ خود را بر پا دارند و تا صبح روز عید «پاک» به خانه برنمیگردند. در این زمان، تأثیر جادو و جنبل بر انسان از هر وقت دیگربیشتر است. به همین مناسبت در آن شب، آتش فراوان روشن میکردند و ترقه میزدند تا به این وسیله آنها را بترسانند.
مردم هرگز نباید جارو و یا هر چه را که دستهی بلند داشته باشد بیرون از خانه بگذارند. زیرا که جادوگران آن را برمیدارند و بر آن پرواز میکنند.
میبینیم که در این بخش از مراسم عید«پاک» نیز چه باور ها و مراسم مشترکی با مراسم شب «یلدا»ی ما ایرانیان وجود دارد. ما نیز در این طولانیترین شب سال که تاریک و سرد است و جایگاه فعالیت نیروهای اهریمنی و بدی، آتش می افروزیم تا این نیروها نتوانند به دلیل تاریکی و طولانی بودن آن شب، فرصت و شانس پیروزی در نبرد با روشنایی را بیابند. علاوه بر آن، افروختن آتش در آغاز فصل بهار و طلیعهی نور و گرما در مراسم چهارشنبه سوری از جملهی آنهاست.
در مورد روز عید «پاک» در انجیل چنین آمده:
«سرانجام روشنایی و نور بر تاریکی پیروز گردید و قدرت سحر ساحران و جادوی جادوگران گارگر نیفتاد.
خود این مسئله و شباهت فراوان آن به آنچه که در عید «پاک» روی میدهد، یعنی پیروزی زندگی بر مرگ، ظهور عیسی مسیح و زندگی دوبارهی طبیعت با آغاز فصل بهار و گرما، پیوند محکمی را با فلسفهی وجودی تخممرغ و استفاده از آن ایجاد میکند.
علاوه بر آن، تخممرغ بازی در شکلهای گوناگون آن، از بازیهای رایج در دوران عید «پاک» بوده و هست. همچنین تخممرغ بازی در روز سیزده نوروز، این شباهتها را در برگزاری آیینهای بهاری در سراسر جهان بیشتر میکند. از غذاهای ویژهی روزهای عید پاک، میتوان از گوشت گوسفند یا برّه، تخممرغ آبپز، ماهی و نیمرو نیز نام برد.
برگردان :پروین
روز رستاخیز عیسی مسیح از مردگان یکی از مهمترین اعیاد مسیحیان است. روز یکشنبه برای اولین بار از سوی شورای نیقیه در سال ۳۲۵ میلادی رسماً بهعنوان روز قیام مسیح معرفی شد و بدین ترتیب مسیحیان روز یکشنبه را جایگزین روز شنبه یا “شبات” کردند که مطابق شریعت یهود، روز استراحت مذهبی یهودیان بود.
قیام مسیح از مردگان همه ساله در اواخر ماه مارس یا اوایل آوریل، در آغاز بهار جشن گرفته میشود. بد نیست ببینیم در پسِ عنوان و تاریخ این عید که در بین ایرانیان به عید پاک و در دنیای انگلیسیزبان به “ایستر” معروف است، چه سنتی نهفته است.
عنوان “پاک” برخلاف آنچه برخی تصور میکنند، ربطی به “پاکی” و “تمییزی” ندارد، بلکه ترجمه فرانسویِ عید قیام است. واژه فرانسوی “پاک” نیز خود از واژه لاتین “پاسخا” (Paskha) مشتق شده است که ریشهاش همان واژه عبریِ “پسَح”، مهمترین عید یهودیان است. علت این است که مصلوب شدن عیسی مسیح در هفتهای اتفاق افتاد که یهودیان بره پسح یا فصح را به یادبود خروج قوم یهود از اسارت مصر قربانی میکردند. درست همانطور که در شبِ واقعۀ پسح خون بره که بر سر درِ منازل قوم خدا پاشیده شده بود سبب رهایی آنان گردید، در واقعه صلیب و قیام مسیح نیز خونِ بره خدا سبب رهایی و رستگاریِ قوم جدید خدا شد ….
و اما در این مورد که واژه انگلیسیِ Easter از کجا آمده است دو نظر وجود دارد. برخی از محققین آن را برگرفته از لغت Easter میدانند که نامِ الهۀ نور یا بهار در میان اقوام آنگلوساکسون بود. آنگلوساکسونها این الهه را مظهرِ نورِ در حال تزاید میدانستند که نویددهندۀ رسیدن بهار و آغاز سال بود. به همین دلیل امروزه در آلمان جشنی سنتی بهنام Ester وجود دارد که در آن مردم تخممرغهای قرمز رنگ به نشانۀ تولد دوباره به یکدیگر میدهند. برخی دیگر معتقدند که عنوان Easter از لغتِ Eostarun در زبان قدیمی آلمان به معنی “فجر” یا “سپیدهدم” آمده است. شبیه همین لغت در زبان آلمان قدیم به معنی “سفید” نیز هست. جالب است که عید قیام از دیرباز روزی “سفید” دانسته میشد چون مسیحیانی که در این روز برای اولین بار غسل تعمید میگرفتند، به مناسبت جشن قیام مسیح جامههایی سفید میپوشیدند ….
مسیحیان معتقد به کتابمقدس، رستاخیز مسیح را آغازگر خلقت تازه میدانند زیرا خدا در پی آن است که همۀ آفرینش خود را از نو احیا کند و از مؤمنان به خود نیز دعوت کرده تا در این پروژۀ نوسازی با او همکاری کنند.
عید پاک، عید رستاخیز و قیام مسیح
مبارک باد
درود بیکران بر خداوند و پادشاه و منجی ما “عیسی مسیح” که برای ما غیرت داره، که عاشق ماست، که بخاطر ما بر صلیب رفت و دنیای مردگان رو تجربه کرد و بر مرگ پیروز شد و اینک او زنده است هللویااا…
✨🕊هللویااا..شکر برای قیام و رستاخیز پرشکوهت ای عیسی مسیح..شکر که مطابق وعدههات عمل کردی و اراده پدر رو به انجام رسوندی و نجات رو برای عالمیان به ارمغان آوردی خداوندممم شکرررررر…
✨🕊شکر برای این شادی و این پیروزی، شکربرای بهار جانها و درخشش نووور خدا و عطر خوش و مستی حضورش در قلبها و وجود و زندگیمون…سپاسگزاریم ای خدای زنده…
✨🕊هللویاااااااا برای تو ای خداوند که عظیم و پرجلالی و زمین قادر نبود تو رو در خود بگیره چون تو محدود نیستی ای قادر مطلق، تو نامحدود و بزرگی خداوندم شکرررررر…
خداوندا دوستت داریم و شادیم و جشن میگیریم قیام پرشکوه و شگفتانگیزت رو..و اعلام میکنیم تو پادشاه قلب و زندگی ما هستی، تو خداوند و منجی ما هستی، تو تنها راه راستی و حیات هستی، تو محبت بیپایااان هستی، تو تمام هستی مایی خداوندم “عیسی مسیح” آمین و هللویااااااااا..شکر و جلال تا به ابد بر نام قدوس و عزیزت باد..
فرشته به زنان گفت: نترسید !
می دانم به دنبال عیسای مصلوب می گردید…
او اینجا نیست !
همانطور که خودش گفته بود
زنده شده است..
متی ۲۸: ۶-۵
عرفان زبرجدی